برجام چه بر سر دنیای ارز آورد؟
عراقچی، رئیس تیم ایران در گفتوگوهای هستهای پس از اتمام مذاکرات از شکلگیری تفاهمی جدید و رسیدن به نقطه نظرهای نهایی با متون ارائه شدهی ایران خبر داد. نمایندهی روسیه هم روند مذاکرات را کند اما رو به سمت جلو قلمداد کرد؛ در این بین نمایندهی چین بیشتر شدن رایزنیها را وابسته به لغو تحریمها دانست. نشست کمیسیون مشترک برجام در سطح مدیران و معاونان سیاسی ایران و چهار بعلاوه یک با هدف بررسی نهایی مذاکرات از هفته گذشته تا کنون در وین در جریان است.
با این حال نمیتوان در حال حاضر در رابطه با سرانجام مذاکرات و چگونگی لغو تحریمها به صورت دقیق صحبت کرد، ولی آنچه مسلم است صدمات غیرقابل جبران تحریمها بر اقتصاد ایران است که از جمله آنها میتوان به کاهش ارزش پول ملی، کاهش درآمد نفتی و حتی از دست رفتن درآمدی که از طریق آسمان بدست میآوردیم اشاره کرد؛ پس نمیتوان از اهمیت نتیجه مثبت مذاکرات برای اقتصاد و وضعیت معیشتی چشم پوشید.
در سالهای اخیر رشد اقتصادی ایران نیم تا یک و نیم درصد بوده و اکنون پیش بینی میشود اگر نتیجه رایزنیها به توافق ختم شود این رشد به بالای پنج درصد میرسد که باعث دو برابر شدن درآمد مردم و تسهیل صادرات و واردات و درآمدهای ارزی و سایر نتایج مثبت خواهد شد چرا که در حال حاضر ایران دارای ظرفیت های فراوانی است که به دلیل محدودیتهای اعمال شده قادر به استفاده از آنها نیست.
مطمئنا از اولین مؤلفههایی که برجام تحت تاثیر قرار میدهد قیمت دلار و ارز است. آشکار است که رفع تحریمها منجر به کاهش نرخ ارز خواهد شد. به نحوی که مثبت شدن احساسات عمومی نسبت به مذاکرات، در روز اول هفته باعث ریزش 200 تومانی قیمت دلار آمریکا شد و میان اخبار بد کرونایی ،کور سوی امیدی را به سمت مردم گشود. در صورت انجام توافق بسیار محتمل است که تعیین نرخ ارز مجددا به دست بانک مرکزی افتاده و این نهاد توانایی تثبیت نرخ در هر سطحی که میخواهد را داشته باشد. همچنین بسیاری از منابع ارزی بلوکه شده این بانک نیز آزاد و بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.
سال 99 درآمد نفتی ایران به دو درصد کاهش یافته بود که با رفع تحریم ها میتوان به افزایش درآمدهای نفتی و صادرات امیدوار بود. این مساله منجر به در دسترس قرار گرفتن هرچه بیشتر منابع ارزی کشور خواهد شد که با افزایش حجم ارز در کشور قیمت فعلی ارز در بازار کاهش چشمگیری خواهد یافت.