دلار، این ارز پر حاشیه در ایران و جهان
جهان
از آنجایی که کرونا باعث تنزل در وضعیت اقتصادی جهان شده است، آمریکا نیز از این روند مستثنی نبوده و رشد منفی متداومی را تجربه کرده است.
اما با انتخاب بایدن به عنوان رئیسجمهور آمریکا و ارائه طرح محرک اقتصادی خود، ورق به نفع معامله گران و بازاریان آمریکا برگشت. بایدن ایدهی تزریق چندین تریلیون دلار در بازار و اختصاص 2000 دلار -1400 دلار آن به صورت دلار مستقیم و 600 دلار آن به صورت غیر مستقیم- به هر شهروند را مطرح کرد؛ این در حالی است که دولت آمریکا از ابتدای کرونا تاکنون حدود چهار تریلیون دلار نقدینگی به اشکال مختلف در بخشهای مختلف اقتصاد تزریق کرده است.
به گفتهی کیت جوکس، استراتژیست ارزی بانک سوسیت ژنرال، معامله گران معتقدند ارزش فعلی دلار بیش از حد واقعی خود بوده و نزول قیمتی آن ادامه خواهد داشت، و با سیاستگذاریهای پولی که فقط موجب افزایش فشار روی دلار میشوند شاهد کاهش جذابیت آن برای معاملهگران خواهیم بود.
اما به طور کلی میتوان گفت افزایش چرخش نقدینگی در بازار باعث بهبود نسبی شرایط اقتصادی و در نتیجه رشد مثبت ارزش دلار در میان ارز های جهان از جمله یورو و دلار استرالیا خواهد شد.
ایران
در ایران اما شرایط کمی متفاوتتر بوده و از هفتهی گذشته تا کنون بازار ارز، رشد منفی کم سابقهای را تجربه کرده است؛ که برخی این تغییر را نتیجهی شایعاتی مبتنی بر رفع مشکلات توقیف کشتی کرهای تا دو هفتهی آتی میدانند.
دلار در حال حاضر در کانال 22000 تومان و یورو در کانال 27000 تومان به سر میبرند.
گمانهزنیها در خصوص دلار در ایران مختلف است. صحبتهای اسحاق جهانگیری و تاکید بر ورود دلار به کانال 4200 تومان و حسن روحانی با وعدهی آزاد شدن ارزهای بلوکه شدهی ایران در خارج از کشور و افت قیمتی دلار تا کف حمایتی 15000 – 16000 تومان، از جملهی این گمانهزنیها بودهاند.
حسن روحانی به صراحت اعلام کرد که دولت همواره باید در جهت کاهش قیمت دلار دستوری تلاش کند؛ چرا که سال آینده، پایان دولت دوازدهم خواهد بود و طبق سیاستگذاریهای همیشگی، اهداف دولت به سمت کاهش نرخ دلار دستوری و نرخ ارز میباشد؛ که این کاهش نرخ ارز مانند جمع کردن فنری است که نهایتا با فشار مضاعف به سمت بالا و صعود سرکشانه رها خواهد شد.
بیشتر بخوانید: